Vårbudget 2014.

Nu på morgonen offentliggjorde regeringen sin ekonomiska vårproposition.

Med tanke på senaste tidens vidlyftiga löften från finans- och försvars- och statsministern så hade en kunnat förvänta sig ett ändringsförslag i vårbudgeten.

Så blev dock inte fallet, den enda skillnaden som går att utläsa i siffror är att anslaget för hela utgiftsområde 6 (FM, MSB, Elsäkerhet, Strålsäkerhet) ges 47 197 mkr, det mot föregående års 47 196 mkr.

Förändringen listas som 0,0 %

Andra slutsattser går inte att dra än att Regeringen ser Rysslands ageranden krisen i Ukraina som en isolerad händelse som inte kommer att påverka omvärlden och vår säkerhetspolitiska situation under året.

I och med att ingen säkerhetspolitisk förändring föreligger under året finns inga anledningar att möjliggöra satsningar för efterföljande år. Fast slagen politisk linje gäller.

Men det är valår och inget av dee våra politiker säger ska tas på allvar.

Det är idag passande nog 74 år sedan Tyskland anföll Danmark och Norge. En händelse där den svenska regeringen sedan i februari varit informerad om att Tyskland förberedde en aktion i Norden.

Den 4 april såg sig överbefälhavare Olof Thörnell nödgad att begära mobilisering hos regeringen, men detta avslogs och vid det tyska anfallet 9 april hade ingen svensk beredskapshöjning skett.

Det knappt en månad tidigare avslutade Finska vinterkriget hade konsumerat nästan all svensk amunition och en tredjedel av Svenska flygvapnet och där till en mycket stor mängd materiel.