Allt går enligt plan i politikernas verklighet.

Försvarsmaktens reformer går i stort enligt plan. Marinens förmågan att agera i samlat förband förskjuts till 2015. En en två brigadstridsledningsövningar ställs in.

Markstridsövningarna genomförs med halverad längd och med färre förband. Brigadförmågan förskjuts mot 2015. Samtliga Flygövningar reduceras. Förmågeuppbyggnaden för basbataljoner förskjuts slutet 2014.

Hemvärnets övningar genomförs med reducerad ambition. Logistik- och ledningsförband minskar kraftigt verksamheten till följd av reducerad övningsverksamhet i andra delar av organisationen.

Detta mot bakgrund av en övningsverksamhet i närområdet som är mer omfattande än på två decennier.

Statsmakten fortsätter skicka en säkerhetspolitisk signal, där ständigt sänkt  ambition är den bästa vägen. Det innebär att total förmåga är långt ifrån tillräcklig med halverade förband som inte har övats med andra truppslag, än mindre med andra försvarsgrenar.

Bildt kunde inte ha mer rätt när han erkände att Sveriges förmåga är "icke-existerande". Då inga av förmågerna som skulle ha varit utvecklade förra året finns kunde samtliga övningar från och med 2012 egentligen ha stälts in... då hade reinfelt kunnat vara stolt.

Försvarsförmågan hänger direkt på beslutsförmågan.

ps
Det är väldigt intressant att ingen har över huvudtaget reflekterat över att ministerstyre är förbjudet. Men i frågan FM är det tydligen helt rätt att ministrar godkänner beslut ända ned på verkstadsnivå. Men det är en annan fråga.
ds