Putins tal till duman.

Putin talade igår till duman och här är några delar av den putinska bilden av frågan. Samt några egna tankar.

Sedan mitten av 1700talet anses enligt den ryska historieskrivningen Ryssland, ukraina och vitryssland vara samma "själ".

Ett felaktigt beslut, mot alla rådande normer, i duman -54 gjorde att Krim tillföll Ukraina. Här blir det en sån där tolkning igen Brezhnev skulle nog inte hålla med om att det var fel.

Ryssland erkänner till skillnad från Ukraina alla etniska grupper. Si och så med sanningshalten.

Putin förkastar länder med rysktalande befolkning (omän minoritet) som inte erkänner Ryska som statsspråk. Spänande med tanke på ryska historien, i sovjet fick alla tala sitt språk, förutsatt att det var ryska.

Det vore föräderi att inte hjälpa ryska minoriteter som far illa under andra regimers förtryck. Ja och nej, hjälp behöver inte betyda anektering av andra staters landområden.

Putin drar direkta paralleller mellan Ukrainas och Kosovos självständighet och ifrågasätter varför inte väst stödjer krims självständighet stöds när Kosovos gjordes och uppmanar väst att sluta upp med hyckleritet. Även om jämförelsen är fel så kan jag hålla med om att väst borde sluta upp med hyckleriet.

Det blev ingen militär konfrontation då det inte finns någon aledening att ingripa mot vänner. Här har Putin helt rätt, det hans regering åstakommit på "diplomatins" vägar har ju många västländer enbart kunnat drömma om.

USA föredar att inte följa politiska vägar utan istället genomföra militära aktioner mot självständiga stater. medens "vi" väler diplomatins vägar. Här har han så där rätt igen den rättframme och pragmatiske Putin

"vi" är inte emot nato, "vi" är emot militära sammarbeten nära de historiska ryska gränserna. "vi" är inte grannar "vi" är ett land, enat genom vårt ryskspråkiga folk. Putins syn på de historiska gränserna är esentiella för hans världsbild, sedan han först tillträdde som president har "återtagandet av forna gränser" varit prio ett. Att blanda nationalitetsbegreppet emd statsbegreppet är högst pragmatiskt, och till viss del förståeligt.

Majoriteten av ryska folket anser att krim alltid varit en del av ryssland, då är det inget annat än rätt att krim ska bli en del av federationen. Pragmatiska putin har talat. Och ja, om tillräckligt många är övertygade om att en sakr är san då blir det ju faktiskt en sanning, helt oavsett.

Säga vad en vill om Putin men pragmatisk det är han onekligen.