Satsningar på nymoderatska.

För ett tag sedan gick allas vår Cecilia Widegren ut med debattartiklar i en mängd tidningar och berättade om den fantastiska, storartade och enorma satsningen på försvaret av Skaraborg och Norrbotten. Regeringen Reinfeldt skulle minsann satsa på förbanden armén som har mest eldkraft – stridsvagnarna. Det skulle renoveras och det skulle moderniseras, detta var ett av de nymoderata genidragen för att öka försvarsförmågan.

Det Widegren inte berättade men som snart lät sig berättas var att det inte ens handlar om halva stridsvagnsparken som skulle moderniseras och renoveras. Av landets 120 vagnar så skulle bara 56 få bli moderniserade och få nya miljövänligare batterier nya sikten och interkom.

Det var förrförra veckan, då var “satsningen” en halvering. Idag vet vi ännu bättre, “satsningen” betyder att drygt 30% av stridsvagnarna moderniseras nämligen 42 stycken. De övriga 78 kommer att förrådsställas, samla damm och hamna i något som med lite fantasi kan kallas en “låg nivå” inom några år i malpåse.

Men alla de där 42 stridsvagnarna kommer enligt jourhavande floskelgenerator och propagandaminister vid Försvarsdepartementet efter “satsningen” hamna på en “väldigt hög nivå” säger igen blyfria batterier, nya sikten och interkom. Det känns betryggande när den enda tänkbara motståndaren i vår del av världen , som enligt firma Enström och Widegren befinner sig på en kronisk "väldigt låg nivå", där ingenting Ivan gör eller företar sig påverkar nivån inte ens regelrätta kränkningar...

Att Ryssland har 2998 moderna och halvmoderna stridsvagnar i dag och där en helt ny generation vagnar är under utveckling med målet att förbandssätta 2300 state of the art vagnar (väldigt-låg-nivå-stridsvagnar) innan början på 2020-talet.

Hög nivå vs låg nivå? Även för moderater spelar numerären roll, och Sveriges “satsningar” måste få Kreml att skaka i skrattkramper.