Har du fyllt matkällaren?

Ingen statlig aktör ör utpekat för att ansvara för livsmedelsförsörjning vid en försörjningskris. Den enskildes överlevnad ligger i hennes egna händer om landet isoleras.

Det finns inget produktionsmål för svenskt jordbruk

Vi är självförsörjande på spannmål, men produktionen av mjölk, gris- och nötkött har sjunkit till mellan 40 och 60 procent

Sedan inträdet i EU finns inga beredskapslager, Inte heller EU har några.

Det finns ingen statlig myndighet med ett samlat försörjningsansvar

Vid ett avstängt krisläge bortfaller häften av Sveriges livsmedel, dem vi importerar från utlandet. Vi kan naturligtvis livnära oss på att äta vegetabiliskt, slakta djuren och leva på potatis och bröd.

Viss lagerhållning finns i alla delar av livsmedelskedjan. Enskilda hushålla livsmedelslager beräknas räcka i 3–12 dagar. Dagens butiker har inga lager. Det vi ser på hyllorna är det som finns, och det räcker en dag.

De fåtaliga centrallagren räcker i 3–8 dagar. Livsmedelsindustrin och importhamnarna har tillgångar för ytterligare ett par dagar. Lagren utgörs av det packade och transportklara godset.

Slutsatser:

Om transportsystemet kollapsar är det tomt i butikerna efter ett dygn.

Om landet isoleras är hälften av våra dagliga livsmedel borta efter 10–12 dagar - även om transportsystemet skulle vara intakt.

Den enskildes ansvar:

Olika myndigheter har olika ansvar och mycket kan klaras genom samverkan. Men faktum kvarstår: Vid en försörjningskris måste den enskilde klara sig själv.

Varken myndigheterna eller politikerna talar heller om för medborgarna att om det blir kris, så får de klara sig själva. Varför går bara att spekulera i.