Måndagens tankar om skeendena i öst.. ja de där som inte händer då det är för osannolikt.

Förutom rörelserna i militärdistrikt syd (MD S) där Ryssland har bedömt 50,000 man på fot söderut för att annektera delar av Ukraina kan det vara intressant att se rakt öster ut mot militärdistrikt väst (MD V)

Bedömt har Ryssland cirka 40,000 - 50,000 man på fot just nu inom MDV, Den i rysk media raporterade siffran 100,000 är bedömt överdriven om man ser till reduceringen av brigader som har ställts på krigsfot så siffran 40,000 - 50,000 är bedömt mer rättvisande.

Dock skall man ha klart för sig att det är en ansenlig mängd personal och materiel. De förband som är satta på fot inom MD V förflyttas västerut således dels mot Finland och Baltikum.

Förbanden genomförde under slutet av gångna veckan åtgärder för att erhålla högsta stridsberedskap därefter har stridsövningar genomförts. Särskilt att beakta är CBRN förbanden som genomfört övningar av ROTA karaktär, vilket kan tyda på att man räknar med Strid i bebyggelse.

Vad avser marinstridskrafterna i Östersjön så uppträder just nu en stridsgrupp (3 korvetter av 20380-klass), En ubåtsjaktgrupp samt En minröjningsgrupp. Det kan finnas fler fartyg som ligger till havs ur östersjöflottan dock är dessa de enda bekräftade via OSINT.

Således framförallt en slagfärdig ytstridsgrupp som ligger ute just nu. Likväl är 336. Marininfanteribrigaden satt i högsta stridsberedskap.

Så vad innebär då denna beredskapskontroll, Rysslands västra flank i mångt och mycket är säkrad, en ansenlig mängd förband är samövad att lösa stridsuppgifter.
Detta möjliggör dels att de är en påtryckningsfaktor, Västeuropa kommer dra sig i det längsta för att öka spänningarna genom att själva genomföra beredskapshöjningar. Det möjligör för Ryssland att själva skapa sin handlingsfrihet.

Med handlingsfrihet avser jag här att man kan agera offensivt dels retoriskt och dels praktiskt mot Ukraina.

Det ökar Rysslands egen förmåga att inom kort genomföra offensiva stridsföretag mot väst och syd. Ukrainas krigsmakt är illa samövad och därmed saknar den förmåga att genomföra väpnad strid effektivt.

Således har de Ryska förbanden haft möjlighet under drygt en vecka att höja sitt eget stridsvärde och möjliggöra egen strid mot en väpnad motståndare. Vilket i sig också gör att de möjliggör handlingsfrihet. Förbanden kanske bara behöver flyttas närmre för att att sittande Regeringen skall ge vika helt.

Det är fullt befogat av statsledningarna i det baltiska länderna och Polen är nervösa över framtiden. Men kanske bör även vi i sverige vara lite nervösa då det sedan länge är känt att enda sättet att säkra en framryckning genom baltikum för Ryssland är att ockupera Gotland. Skulle jag vara Karin (bagdad bob) Enström skulle jag vara minst stagt nervös.