På ämnet ryssland.

President Putins väg mot en anektering av Ukraina ligger öppen. Världen kommer att vara hård och enig i sina fördömanden. Men ingen kommer att ingripa för att stoppa Ryssland. Putin har åter blivit en av de stora killarna på skolgården som ingen vågar mucka med.

Inga vitala amerikanska intressen står på spel. Obama har flera gånger uttryckt ovillja att sätta in amerikansk trupp i konflikter långt bort från hemmaplan.

Det kanske vi ska vara tacksamma för. En direkt militär konfrontation mellan Ryssland och väst i Ukraina skulle kunna utvecklas till mer än bara ett regionalt krig.

Putin kan med andra ord göra som han vill utan att frukta något militärt hot från USA. Däremot kan det bli andra typer av sanktioner. Därför undviker säkert Putin att intervenera mer än han redan gjort ifall han kan få sin vilja igenom bara genom att hota. Även om Ryssland ekonomiskt är så stora att dom inte skulle drabbas nämnvärt.

Vad vi sett de senaste dagarna är enbart bevis på att en nygammal världsordning på väg att göra comeback. Före Sovjetunionens kollaps hade världen två bufflar i sandlådan som ingen bråkade ostraffat med inte ens föräldrar.

De närmaste tio åren efter 1991 regerade USA ensamt. Men i och med kriget i Georgien 2008 och de efterföljande åren av sanbb upprustning militärt visade Putin att Ryssland vill ha tillbaks sin plats. Han är på god väg att få sin vilja igenom. Ingen muckar ostraffat med vare sig Putin eller Ryssland. Det med samtliga västerländska politikers goda minne.