Vi är alla lika värdelösa.

I torsdags meddelade regeringen att fil. dr Leif Tengström tilldelats Nordstjärneorden. Vad i ...? tänkte jag. Har en svensk fått en svensk statsorden?! Men nej. Tengström är finlandssvensk och får utmärkelsen för sitt arbete med att stärka svenska språkets ställning i Finland.

Alla länder har statsordnar. Utmärkelser till människor som gjort stora insatser för landet ifråga. Det anses oerhört fint att få en orden och i nästan alla länder är det möjligt för vem som helst som anses värdig att rekomendera för en orden, medborgare såväl som ickemedborgare.

Sverige har sedan 1700-talet fyra statsordnar. Men ingen vanlig svensk kan få någon av dessa, endast utländska medborgare och medlemmar av kungahuset. En svensk kan aldrig få sitt lands finaste utmärkelse hur stora insatser hon än gör för sitt land.

Det som ligger bakom detta är ett riksdagsbeslut från 1974. Systemet fungerade inte och vissa kunde utkvittera ordnar bara genom att ha en anställning inom förvaltningen. Men istället för att reformera systemet så lades det ned nästintill helt.

Det kan givetvis tyckas att statsordnar bara är onödigt krimskrams. Är det inte bättre att bara ge en förtjänt medborgare en guldklocka? En kristallvas? En klapp på axeln? Fortfarande finns också många som anser det orättvist att enskilda som utmärkt sig på olika vis ska kunna få utmärkelser, men inte alla andra.

I någon mån får man ändå säga att staten sedan mitten av sjuttiotalet lyckats med sin jämlikhetsreform, men det är den sämsta form av jämlikhet man kan tänka sig. Vad den Svenska staten säger till sina medborgare är: Ni är alla lika värdelösa.